Brkinska klasika

 

27. april

Obišči Brkine. Razišči hribe in doline. Podolgem in počez!


Brkinska klasika je nov gravel izziv. Makadamski izziv! V vsem svojem pomenu. In v tisti prvi še pristni obliki. Kolo, gpx sled in svoboda po načinu pedaliranja. Na polno z geli v žepu ali pa s klobaso v podsedežni torbi. Vse velja in vse je kul!

Dogodek pripravljamo v so-organizaciji z delom ekipe Dust Lust, tako da ste v rokah izkušene ekipe! Saj se še spomnite prve prave gravel dirke pri nas? Izbirali boste lahko med dvema trasama. Dolga s približno 90 km in 1500 višinskimi metri, kratka pa z okrog 60 km in 1000 višinci.


OSREDNJE PRIZORIŠČE (prijave/start/cilj)

Dom na Vidmu, Gregorčičeva cesta 2, 6250 Ilirska Bistrica


PARKIRANJE

Je na voljo neposredno ob prizorišču.


ČASOVNICA

7.30 – 8.15 – prijave na dan dogodka ter prevzem številk predprijavljenih udeležencev

8.45 – nagovor udeležencev

9.00 – skupinski start

19.00 – zaključek prireditve


KOLESARSKI TRASI

~ Kratka – približno 60 km in 1000 višinskih metrov

~ Dolga – približno 90 km in 1500 višinskih metrov


Udeleženci imajo možnost izbire med dvema dolžinama trase; krajšo, približno 60 km traso, ki na svoji poti preči okoli 1000 višinskih metrov. In daljšo, približno 90 km traso s približno 1500 m višinskimi metri. Trasi imata skupnih kar nekaj kilometrov, skupna pa jima je tudi začetna in ciljna točka, ter dve okrepčevalni mesti z domačimi izdelki in napitki za na pot. Prvo na približno 20 km, in drugo približno 15 km pred ciljem.


Končni trasi bosta znani v zadnjem tednu pred dogodkom. Organizator si pridržuje pravico za spremembo tras in s tem različno dolžino in višinsko razliko posamezne trase, ki pa ne bo odstopala za več kot 10% od prvotne (npr. 90 km + - 10% in 1500 vm +- 10%).


Zunanje pomoči in redarjev na trasi ni, kolesarji so odvisni od sebe in soudeležencev in se morajo temu ustrezno tudi pripraviti. Prireditev ni tekmovalne narave, ni merjenja časa, ni razvrstitve. Vsi predprijavljeni udeleženci v ponedeljek, 25. aprila, preko spletne pošte prejmejo obe trasi v obliki GPX sledi. Izbrano traso si morajo tekmovalci natančno preučiti ter prenesti v navigacijsko napravo za uporabo na dan dogodka. Uporaba sledilne naprave je obvezna – naj bo to Garmin, Wahoo, pameten telefon ali karkoli drugega, gre namreč za edini dokaz udeležbe in upoštevanja pravil, kot tudi edini priporočljiv način za uspešno navigiranje po neoznačeni trasi.


OPIS DOGODKA

Brkinska klasika je kolesarski dogodek, ki poteka po stranskih cestah in makadamskih poteh slovenskih Brkinov, Slovenske in Hrvaške Čičarije.

Udeleženci se po neoznačeni trasi gibajo s pomočjo navigacijskih naprav ali predpripravljenih zemljevidov. Dogodek je rekreativne narave in tako odprt za vse kolesarje, ne glede na pripravljenost in ambicije. 


NAGRADE

Prvih 100 prijavljenih prejme štartni paket.

Simbolične nagrade tudi za naključno izbrane udeležence.

Vsi ki prevozijo celotno traso (dolgo ali kratko) prejmejo certifikat o prevoženi drugi Brkinski klasiki.


PRIJAVE, ŠTARTNINA IN UGODNOSTI

Predprijave po nižji ceni (25 eur) na dogodek so odprte do nedelje, 23. aprila, do polnoči.

Za predprijavo klikni TUKAJ.

Prijave SO mogoče tudi na dan dogodka, in sicer v višini 35 eur, med 7.30 in 8.15 uro zjutraj na prizorišču.

Vsi udeleženci prejmejo dobrodošlico ob prevzemu štartne številke, ter topel obrok in pijačo v cilju.


UPRAVIČENCI DO BREZPLAČNE ŠTARTNINE

V tednih pred dogodkom lahko udeleženci odpeljejo dve od treh v naprej zastavljenih tras in si s tem prislužijo brezplačno udeležbo. Vse "pred ture" so objavljene na vseh obveščevalnih kanalih Brkinske klasike, dokazilo o dveh opravljenih poteh pa nam posredujete preko elektronske pošte bike@tic-ilbistrica.si. Kot dokazilo šteje povezava na zabeleženo vožnjo na Stravi ali podobni spletni platformi ter fotografija iz po želji izbrane lokacije na trasi.


1. "PRED TURA"

Začetek in konec je na Kmetiji Slavec v Knežaku. Zagotovljena sta brezplačno parkiranje in prostor pod kozolcem za pripravo na vožnjo. Trasa je speljana čez vas Bač, mimo Gradu Kalc, obišče sosednjo občino Pivko prek Juršč, do Veksla in nato do Mašuna, od koder nas do izhodišča ločita le še krajši vzponček in dolg spust. Priporočamo obisk Gostišča Mašun (preverite njihov urnik).

Za dostop do trase kliknite TUKAJ.


2. "PRED TURA"

Štartno-ciljni prostor je na velikem parkirišču Hiše Primc. Če želite kreniti na pot zelo zgodaj lahko pri njih tudi prespite in sicer v eni izmed njihovih sob ali pa v vašem avtodomu, saj imajo zanje urejeno postajališče. Tokratna zarisana sled (GPX) vas bo popeljala v samo osrčje Brkinov, veliko kilometrov boste prevozili po "jarkih"- ozkih dolinah tega gričevja. Gre za nekoliko bolj zahtevno traso, na nekaterih delih so klanci zelo strmi, podlaga pa je zgolj na nekaj metrih mogoče nekoliko "bolj groba". Sama sled v povezavi ima dve "slepi črevi". Dvakrat vas bo zapeljalo iz začrtanega kroga in nato po isti cesti nazaj. Prvič do Partizanske bolnice Zalesje in drugič do cerkvice na gradišču Sveta Katarina, ki odpira prelep razgled na Kvarner in otoke. Še opozorilo - na trasi se dvakrat prečka manjši potok!

Za dostop do trase kliknite TUKAJ.


3. "PRED TURA"

Start je na drugi strani Brkinov, na obrobju Čičarije. Pension Patrik v Hrušici pri Podgradu je odlično izhodišče za kolesarske izlete. Lahko izberete smer Čičarije, kjer jeseni poteka BIČI PO ČIČI - mtb maraton. Trasa na povezavi, pa vas pelje čez Brkine, do Reške oziroma Vremske doline...

Za dostop do trase kliknice TUKAJ.


manj