Brkinska klasika

 

27. april

Obišči Brkine. Razišči hribe in doline. Podolgem in počez!


Brkinska klasika je nov gravel izziv. Makadamski izziv! V vsem svojem pomenu. In v tisti prvi še pristni obliki. Kolo, gpx sled in svoboda po načinu pedaliranja. Na polno z geli v žepu ali pa s klobaso v podsedežni torbi. Vse velja in vse je kul!

Dogodek pripravljamo v so-organizaciji z delom ekipe Dust Lust, tako da ste v rokah izkušene ekipe! Saj se še spomnite prve prave gravel dirke pri nas? Izbirali boste lahko med dvema trasama. Dolga s približno 100 km in 2000 višinskimi metri, kratka pa z okrog 70 km in 1200 višinci.


OSREDNJE PRIZORIŠČE (prijave/start/cilj)

Dom na Vidmu, Gregorčičeva cesta 2, 6250 Ilirska Bistrica


PARKIRANJE

Je na voljo neposredno ob prizorišču.


ČASOVNICA

7.30–8.15 – prijave na dan dogodka ter prevzem številk predprijavljenih udeležencev

8.45 – nagovor udeležencev

9.00 – skupinski start

19.00 – zaključek prireditve 


KOLESARSKI TRASI

~ Kratka – približno 70 km in 1200 višinskih metrov

~ Dolga – približno 100 km in 2000 višinskih metrov


Končni trasi bosta znani v zadnjem tednu pred dogodkom. Organizator si pridržuje pravico za spremembo tras in s tem različno dolžino in višinsko razliko posamezne trase, ki pa ne bo odstopala za več kot 10% od prvotne (npr. 90 km + - 10% in 1500 vm +- 10%).


Zunanje pomoči in redarjev na trasi ni, kolesarji so odvisni od sebe in soudeležencev in se morajo temu ustrezno tudi pripraviti. Prireditev ni tekmovalne narave, ni merjenja časa, ni razvrstitve. Vsi predprijavljeni udeleženci v četrtek, 25. aprila, preko spletne pošte prejmejo obe trasi v obliki GPX sledi. Izbrano traso si morajo tekmovalci natančno preučiti ter prenesti v navigacijsko napravo za uporabo na dan dogodka. Uporaba sledilne naprave je obvezna – naj bo to Garmin, Wahoo, pameten telefon ali karkoli drugega, gre namreč za edini dokaz udeležbe in upoštevanja pravil, kot tudi edini priporočljiv način za uspešno navigiranje po neoznačeni trasi.


OPIS DOGODKA

Brkinska klasika je kolesarski dogodek, ki poteka po stranskih cestah in makadamskih poteh slovenskih Brkinov, Slovenske in Hrvaške Čičarije.

Udeleženci se po neoznačeni trasi gibajo s pomočjo navigacijskih naprav ali predpripravljenih zemljevidov. Dogodek je rekreativne narave in tako odprt za vse kolesarje, ne glede na pripravljenost in ambicije. 


NAGRADE

Prvih 100 prijavljenih prejme štartni paket.

Vsi ki prevozijo celotno traso (dolgo ali kratko) prejmejo certifikat o prevoženi tretji Brkinski klasiki.


PRIJAVE, ŠTARTNINA IN UGODNOSTI

Predprijave po nižji ceni (30 eur) na dogodek so odprte do srede, 24. aprila 2024, do polnoči.

Prijave SO mogoče tudi na dan dogodka, in sicer v višini 35 eur, med 7.30 in 8.15 uro zjutraj na prizorišču.

Vsi tekmovalci prejmejo dobrodošlico ob prevzemu štartne številke, ter topel obrok in pijačo v cilju in okrepčila na dveh okrepnih postajah.


UPRAVIČENCI DO PLAČILA ŠTARTNINE

Pred dogodkom lahko udeleženci odpeljejo vse tri v naprej zastavljene trase (kvalifikacijske ture/Q ture) in si s tem prislužijo brezplačno udeležbo.

Dokazilo o opravljenih predturah nam posredujete preko spletne pošte bike@tic-ilbistrica.si. Kot dokazilo šteje povezava na zabeleženo vožnjo na Stravi ali podobni spletni platformi ter fotografija iz po želji izbrane lokacije na trasi.


1. KVALIFIKACIJSKA TURA ~ "Sladka kratka"

Štart na parkirišču pri Hiši Primc. Brez skrbi. Avto je na varnem in lastniki so seznanjeni s kvalifikacijskimi (Q) turami. Po vožnji si lahko pri njih privoščite tudi kosilo ali pa celo prespite in drugi dan opravite še z eno Q turo.

Prvih nekaj sto metrov je trasa speljana po glavni/prometni cesti. Prvi in edini takšni metri. V Kosezah gre trasa desno, pa nato čez Zarečico in pod Dobropoljami prvič na makadam. Prek Zarečja, mimo Novakovega mlina ob reki Reki in čez Smrje do Prema. Sledi spust k Reki in prečkanje glavne ceste ter konkreten vzpon mimo Ratečevega brda in prek tunela do Podstenj. Tu pa se začne še zadnji vzpon, ki gre mimo Šembij proti Volovji rebri. Natančneje tik pod Špičastim hribom se plezanje konča. Sledi spust po beli cesti do Črnih njiv, naprej pa asfaltni spust do Ilirske Bistrice.

Za dostop do trase kliknite TUKAJ.


2. KVALIFIKACIJSKA TURA ~ "Čez Brkine in Reko"

Parkirišče in štart pred Penzionom Patrik. Brez skrbi. Lastniki kolesarje sprejmejo z dobrodošlico in tudi pri njih se lahko zadržite za več dni.

Trasa vas bo popeljala čez Hrušico, do Pregarij in nato globoko v »jarke« Brkinov. Iz Šmgruja (vasica z nekaj hišami, kjer ni bila niti velika večina občanov domače občine) se nato trasa strmo vzpne mimo Partizanske bolnice Zalesje in se pred Ostrožnim brdom spusti proti vasi Suhorje. Na Ostrožno Brdo trasa zavije kasneje iz druge strani. Še prej pa vas trasa zapelje čez reko Reko in nad Vremsko dolino proti Ribnici. Od tu torej sledi še drugi vzpon na Ostrožno brdo in spust proti Brcam in dolini Posrtve. Takoj za domačijo Bubec pa nas popelje čez strm vzpon mimo sadovnjakov in nato prek Sabonj do Račic, kjer še enkrat zgolj prečkamo glavno cesto. Zadnji kilometri nas peljejo po lepih makadamih pod Žabnikom.

Za dostop do trase kliknite TUKAJ.


3. KVALIFIKACIJSKA TURA

Za dostop do trase kliknite TUKAJ.


manj